5:2 dieten!
Hur går dieten till?
Väljer man att fasta enligt 5:2 metoden fastar man under två veckodagar och äter som vanligt under de andra fem. Under fastedagarna intar man endast ett mål och man väljer själv när på dygnet detta mål ska intas. För kvinnor ska kaloriinnehållet under dessa dagar ligga på ca 500 kcal och för män ca 600 kcal. Det kan vara klokt att inte förlägga de två fastedagarna direkt efter varandra, speciellt om man inte är van vid att fasta.
Vad händer i kroppen?
- Kroppen växlar mellan två lägen – energi-inlagring och energi-förbränning. När man äter så lagrar kroppen energi och när man fastar förbränner kroppen energi. Att fasta innebär då att man försöker förlänga tidsramen då kroppen förbränner energi.
- Ökar tillväxthormonerna i vår kropp vilket leder till ökad fettförbränning och indirekt till ökad muskelmassa.
- Blodsockret blir mer stabilt och insulinkänsligheten ökar, vilket då minskar risken att utveckla en rad sjukdomar (som tex demens och hjärtsjukdomar).
Fördelar med metoden
- Sänker insulinnivåerna – som minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes bland annat.
- Viktminskning – funkar lite olika för alla, vissa går ner mer och vissa mindre.
- Hjärnan blir mer aktiv – överlevnadsinstinkten tvingar oss att hålla igång för att på sikt hitta föda (något att äta) och aktiviteten i hjärnan i sig tros skydda mot demenssjukdom.
Vem kan fasta?
Alla som är friska och har ett sunt förhållande till mat kan fasta och använda sig av denna diet. Men om du tidigare haft ätstörningar så rekommenderas inte denna metoden, då det kan trigga igång osunda tankar kring mat och ät-beteenden. Även personer med stressrelaterade sjukdomar bör undvika fasta, då denna metod bidrar till ökad stress i kroppen.
Källa: expressen.se & matdagboken.se
Jag har bestämt mig för att fördela mina 500 kcal under hela dagen, alltså 2-3 olika mål. Har även köpt hem en fin liten digital köksvåg, där jag kommer att mäta upp maten så det blir rätt antal kcal per mål!




